Chociaż pozornie to, co jemy, nie powinno wpływać na nas, może pływać na przyjmowane przez nas leki. Niektóre z nich będą gorzej się wchłaniać lub w ogóle się nie wchłoną, inne z kolei mogą nawet tworzyć z niektórymi produktami spożywczymi niebezpieczne związki, szkodzące zdrowiu. W naszej codziennej diecie nie brakuje tłuszczy, węglowodanów czy błonnika, a ich spożywanie może znacząco wpływać na działanie leków. Warto więc odpowiednio wcześnie wiedzieć, jakie mogą być konsekwencje.
Błonnik – dobry na odchudzanie, ale niedobry w połączeniu z lekami?
Jednym z ważniejszych składników pokarmowych, regulujących miedzy innymi kwestie związane z otyłością, miażdżycą, czy cukrzycą, może jednak wchodzić w niekorzystne interakcje z innymi lekami. Nie należy spożywać zbyt dużej jego ilości w przypadku przyjmowania lekarstw antydepresyjnych, ponieważ błonnik powoduje zdecydowane obniżenie wchłaniania się do organizmu leków tego typu, tym samym pogłębiając jedynie stany depresyjne, które są już same w sobie niebezpieczne.
Nie zawsze dobre tłuszcze?
Wśród podstaw naszego żywienia znajdują się również tłuszcze, niezbędne do prawidłowej produkcji enzymów oraz hormonów, są też niezbędnym elementem naszego metabolizmu, dzięki nim odbywa się w organizmie transportowanie witamin. Trzeba jednak uważać na nie, jeśli przyjmujesz leki na leczenie duszności, zawierające teofilinę. Ich połączenie na przykład z tłustym mięsem może spowodować bóle głowy, bezsenność, zaburzenie bicia serca.
Branża medyczna okazuje się mocno zróżnicowana pod względem zapotrzebowania na pracowników, wymagań i perspektyw oferowanych zarówno na początkowych, jak i późniejszych etapach kariery.
Największe szanse na pracę ma w Polsce pielęgniarka. Nie powoduje to jednak masowego garnięcia się do tego zawodu, mimo iż perspektywy zatrudnienia nie spadną na pewno przez przynajmniej kilka lat. W sektorze szykują się ustawowe podwyżki – nawet do kwoty 5250 zł brutto, ale dotyczyć będą one jedynie pielęgniarek z dyplomem magistra w pielęgniarstwie lub położnictwie oraz specjalizacją ( to dopiero od 2021 roku).
O ile w aptekach nie ma zbyt dużego zapotrzebowania na pracowników i nic nie wskazuje na to, by mogło się to zmienić, o tyle farmaceutów szukają koncerny farmaceutyczne. Nie zawsze jest to praca badawcza. Często farmaceuci obejmują stanowiska specjalisty w dziale rozwoju czy innowacji, product managera. Coraz częściej, oczekuje się od nich wykształcenia na poziomie doktoratu. Osoba posiadająca taki poziom wykształcenia może też zarobić znacznie więcej, nawet powyżej 10 000 zł.
Kierunki, które jeszcze kilka lat temu kończyły się bezrobociem, dziś dają perspektywy. Osób, które ukończyły kierunki związane z biologią, chemią, biotechnologią, mikrobiologią, genetyką, biologią molekularną, poszukują wielkie zagraniczne koncerny i mniejsze rodzime startupy.
Ofert pracy przybywa, bo biotechnologia rozwija się w błyskawicznym tempie. Nie zawsze jednak są to oferty skoncentrowane na pracy laboratoryjnej bądź technicznej – znacznie częściej firmy poszukują sprzedawców B2B (np. oferujących analizy molekularne dedykowane rolnictwu, branży kosmetycznej czy weterynaryjnej), osób odpowiedzialnych za obsługę klienta czy prowadzenie projektów. Na takich stanowiskach niezbędna jest nie tylko wiedza merytoryczna, ale również umiejętności budowania kontaktu i utrzymywania relacji z klientami. I oczywiście chęć do tego, by zamiast pracą przy szalkach zająć się sprzedażą.
Jak zawsze, na jedno szkodzą, na drugie pomgają.
Szkoda, że o takich rzeczach nie informują lekarze.