Jakie produkty szkodzą w przyjmowaniu leków?
18 listopada 2017Chociaż pozornie to, co jemy, nie powinno wpływać na nas, może pływać na przyjmowane przez nas leki. Niektóre z nich będą gorzej się wchłaniać lub w ogóle się nie wchłoną, inne z kolei mogą nawet tworzyć z niektórymi produktami spożywczymi niebezpieczne związki, szkodzące zdrowiu. W naszej codziennej diecie nie brakuje tłuszczy, węglowodanów czy błonnika, a ich spożywanie może znacząco wpływać na działanie leków. Warto więc odpowiednio wcześnie wiedzieć, jakie mogą być konsekwencje.
Błonnik – dobry na odchudzanie, ale niedobry w połączeniu z lekami?
Jednym z ważniejszych składników pokarmowych, regulujących miedzy innymi kwestie związane z otyłością, miażdżycą, czy cukrzycą, może jednak wchodzić w niekorzystne interakcje z innymi lekami. Nie należy spożywać zbyt dużej jego ilości w przypadku przyjmowania lekarstw antydepresyjnych, ponieważ błonnik powoduje zdecydowane obniżenie wchłaniania się do organizmu leków tego typu, tym samym pogłębiając jedynie stany depresyjne, które są już same w sobie niebezpieczne.
Nie zawsze dobre tłuszcze?
Wśród podstaw naszego żywienia znajdują się również tłuszcze, niezbędne do prawidłowej produkcji enzymów oraz hormonów, są też niezbędnym elementem naszego metabolizmu, dzięki nim odbywa się w organizmie transportowanie witamin. Trzeba jednak uważać na nie, jeśli przyjmujesz leki na leczenie duszności, zawierające teofilinę. Ich połączenie na przykład z tłustym mięsem może spowodować bóle głowy, bezsenność, zaburzenie bicia serca.
Jak zawsze, na jedno szkodzą, na drugie pomgają.
Szkoda, że o takich rzeczach nie informują lekarze.